arrow_rightarrow_righticon_excelicon_pficon_ppticon_wordmagnifier

Ons bedrijf

Sinds 1906 een betrouwbare partner

Jans Exploitatie- en verhuurmaatschappij BV  bedrijf is opgericht volgens de Kamer van Koophandel in 1906.

Stichter was de heer Hendricus Jans, in de volksmond Hent Jans genaamd. In de beginjaren werd het tent(je) met paard en wagen vervoerd. In de beginjaren is daar Bet Jans-Kersten bij gekomen. Deze vrouw was getrouwd met Hent’s broer Thij, die helaas vroeg is gestorven. Vrouw Beth Jans-Kersten is later hertrouwd met Hannes Weys en zo veranderde de bedrijfsnaam in tentenbedrijf Jans-Weys. Noot: Hannes Weys was de latere wethouder Weys voor de Gemeente Bergen.

Sinds 1960 is Piet Jans, zoon van Hent Jans, ingetreden in het bedrijf. Vanaf 1988 is het bedrijf geheel overgenomen door Piet Jans en sinds 2006 is het bedrijf overgenomen door zijn twee zoons: Henk en Paul Jans. Dus het familiebedrijf blijft intact.

Vroeger, dus voor de oorlog en na de oorlog van 1940, werd er in hoofdzaak geplaatst op kermissen in Brabant en Limburg. De tent werd dan bij een café (openaanhorigheid) geplaatst, en de exploitatie (entree, drank, muziek) was voor de rekening van Jans zelf. De caféhouder ontving hiervoor een vergoeding.

Sinds 1980 is het bedrijf overgestapt naar voornamelijk verhuur. De laatste kermis die Jans zelf geëxploiteerd heeft was in Overloon in 1997. Door de overstap naar verhuur moest het bedrijf flink gaan investeren in tenten, vrachtwagens, heftrucks, hallen etc. Dat is dan ook gebeurd vanaf 1980. Vanaf 1980 kan men zeggen dat alles nieuw is geworden wat er momenteel is, behalve de kleinere loods; deze is in de jaren 70 gebouwd.

Het bedrijf is uitgegroeid van 1500 m2. tot 6000 m2. Het hoofdbedrijf is in Siebengewald met een nevenbedrijf in Goch. Het bedrijf opereert in Nederland en Duitsland. Er werken momenteel 4 vaste werknemers bij Jans, welke in het seizoen aangevuld worden met 1 tot 6 uitzendkrachten.

(Het schilderij  -rechts-  is gemaakt door Henk Vissers en het laat de 3 generaties zien samen met de tenten.)

3-generaties